Omgaan met tegenslag

Iedereen krijgt er wel mee te maken in zijn of haar leven: tegenslag. Je hebt een droom of een verlangen en op één of andere manier komt het niet van de grond zoals je zou willen.Opgeven is geen optie

Zelf heb ik best een grote droom, een verlangen. Mijn wens is dat álle vrouwen gaan voelen hoe krachtig ze zijn. Voelen dat ze autonoom kunnen zijn. Dat het liefdevol is om je eigen hart en je eigen pad te volgen. Dat je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen om aan anderen tegemoet te komen of om te pleasen.
Ik wens vrouwen een STEM toe, in de zin van, zichzelf kunnen uiten. Hun behoeftes kunnen aangeven. Dat vrouwen zichzelf niet meer kleiner maken dan ze zijn.

Ik heb zelf ook te maken met tegenslag. Dingen die niet lopen zoals ik had bedacht of gepland. Maar meer en meer kom ik erachter: opgeven is geen optie. Als het verlangen sterk genoeg is, blijf je zoeken naar een manier om dit verlangen te realiseren. En dat is een heel mooi gevoel.

Het gaat me lukken, ook al weet ik nog niet hoe. Ken je dat gevoel?


Meer en meer kom ik erachter: opgeven is geen optie. Als het verlangen sterk genoeg is, blijf je zoeken naar een manier om dit verlangen te realiseren.Droom blijven voeden

Mijn boeddhistisch leraar zegt altijd: “High objective, low expectation, constant effort.” Dat is precies wat ik nu voel.
Een ‘high objective’ betekent dat je vasthoudt aan je diepste of hoogste verlangen. Dat je dat elke dag weer voedt. Bijvoorbeeld door te visualiseren waar je naartoe wilt groeien.
‘Low expectation’ helpt je om teleurstellingen te voorkomen. Om niet te snel, te veel te willen en te verwachten. Verwachtingen creëren namelijk vaak teleurstellingen.
‘Constant effort’ gaat over doorzetten. Doorzetten bij tegenslag. Bij een afwijzing, meteen weer een nieuwe actie uitzetten. Routines creëren waarbij je bijv. zichtbaar bent op een constante manier. Of, specifiek voor het boeddhistische pad, dagelijkse beoefening en meditatie.

Veranderingen gaan soms langzaam, zijn vaak voor de buitenwereld niet zichtbaar. Maar van binnen weet jij wel wat er gebeurt.

Toen ik mijn praktijk startte, in 2009, adverteerde ik op diverse manieren. Ik stond onder andere in de Wegwijs, het lokale krantje van Wijchen. Daar kwam niet direct klandizie uit, dat had ik ook niet verwacht. Wel gebeurde er iets heel moois. Ongeveer een jaar nadat ik die advertentie had gepubliceerd, kwam er een vrouw in de praktijk. Ze vertelde me dat mijn advertentie een jaar lang op haar prikbord had gehangen. En na een jaar dacht ze, nu ga ik er iets mee doen. Ik vond dat een prachtig verhaal en ben het nooit vergeten. Het toonde mij de kracht van ‘positieve zaadjes planten’. Op een dag komen ze wel uit.

Als jij een hartsdroom hebt, geef hem dan niet op. Blijf deze droom voeden. Met aandacht en vertrouwen. Op een dag komt hij uit.


Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer