Ik was te hard aan het werk. Ik had me vastgebeten in iets. Te gecontroleerd bezig. Ik ben erachter gekomen dat vanuit een gebrek aan vertrouwen in dat het leven me geeft wat ik nodig heb, ik hard ga werken als compensatie. Dat ik meer vertrouwen heb in hard werken dan in vertrouwen op mijn hart en intuïtie. Dat IK iets voor elkaar moet boksen in plaats van dat ik dingen kan overgeven aan het universum.

Ik geloof dat ik niet de enige ben hierin.

Steeds meer voel ik dat dit niet klopt. Dat er een nieuw ‘model’ nodig is voor mij. En voor anderen.

Herken je dat?

De stem van je hart volgen is nog niet zo gemakkelijk. Er zitten allerlei patronen tussen. Zoals bijvoorbeeld: hard werken. Of pleasen. Of jezelf klein maken.

Laatst liep ik helemaal vast in mijn agenda. Te veel afspraken en te weinig ruimte om mensen een plek aan te bieden. Toen merkte ik dat ik ‘in mijn hoofd ging’, op zoek naar oplossingen. ‘Hoe ga ik dit fixen?’ Het voelde stressvol en onrustig en ik zag gewoon geen oplossing.

Overgave

En toen gebeurde er iets interessants. Het voelde gewoon niet goed, dat in mijn hoofd gaan. Ik besefte: ‘Ik wil dit niet. Ik vertrouw erop dat er een oplossing komt, ook al weet ik nog niet hoe’. Het lukte me om het over te geven aan het universum. Ik liet het los. En warempel, de dag erna, belde iemand af die in quarantaine ging en precies op die dag kon ik nog plek bieden aan iemand die daar al een tijd op aan het wachten was.

Nou gebeurt het wel vaker dat iemand afzegt en dat ik daar iemand anders in kan plannen. Maar de keuze om het zelf niet te willen controleren, maar los te laten en over te geven aan het universum. Daarin te vertrouwen, dat voelde zo goed! En bevrijdend.

Niet krijgen wat je wilt

Soms krijg je niet wat je wilt in het leven. Ik heb bijvoorbeeld allemaal plannen voor mijn bedrijf, hoe te groeien met Leider van je leven. Maar het liep helemaal niet zoals ik had bedacht of gewenst. En inmiddels weet ik dat het leven een spiegel is van mezelf. Dus als het niet stroomt, is daar een reden voor. Ik stroomde niet.

Krijgen wat je nodig hebt

De stem van mijn hart wil relaxen, spelen met mijn kinderen, tijd voor hen hebben en creëren, schrijven, dingen delen waarvan ik voel dat ze van waarde zijn. Heling brengen naar vrouwen. Vrouwen inspireren om zich diep te verbinden met zichzelf. En van daaruit te leven. De stem van mijn hart wil niet heel hard werken en dingen controleren om zo een bepaald resultaat te forceren.

Dus, eigenlijk heb ik precies gekregen wat ik nodig had. Een confrontatie met waar het niet stroomde (hard werken) en een uitnodiging om weer in een zachte liefdevolle stroom te stappen waarin ik mijn hart volg (vanuit ontspanning creëren).

Herken jij dit?

  • Zijn er dingen die jij probeert te controleren om zo een bepaald resultaat te ‘forceren’?
  • Welke dingen zijn dat?
  • Stel je voor dat je een stapje achteruit zou zetten en vanuit zachtheid en vertrouwen naar jezelf in deze situatie kijkt? Wat gun je jezelf dan?
  • Is er iets in je leven waar je nog geen oplossing voor weet dat je ‘in de handen van het universum kan leggen’?
  • Of… misschien iets dat je aan het uitstellen bent, maar waarbij je diep van binnen weet dat je een keuze moet maken?

Soms is het goed en nodig dat we knopen doorhakken, kiezen en besluiten nemen (mannelijke energie). Maar daarnaast is het ook belangrijk om controle los te laten, zaken uit handen te geven en oplossingen vanzelf te laten ontstaan (vrouwelijke energie). Ik denk dat het belangrijk is om deze twee aspecten in evenwicht te brengen met elkaar. Dan brengen we het mannelijke en vrouwelijke in onszelf in evenwicht.

Faith Statement

Tip: Een boek dat over dit onderwerp gaat heet ‘The universe has your back’ van Gabrielle Bernstein. Haar boek sluit aan bij het onderwerp van deze blog. Daarnaast geeft ze veel waardevolle tools om meer vanuit vertrouwen in het universum te leven. Eén van de dingen die zij aanreikt is het schrijven van een ‘Faith Statement’. Dus een verhaal dat jouw vertrouwen sterkt. Hierin is het belangrijk om dit ook echt te voelen.

Heb jij een situatie waarin je voelde dat je gesteund werd door iets groters dan jijzelf? Dat dingen op je pad kwamen, kansen of oplossingen die je zelf niet had kunnen bedenken? Schrijf dit eens op en kijk welk gevoel dit in je lijf oproept. Schrijf vanuit dat gevoel jouw verhaal van vertrouwen. En lees dit de komende week elke dag.

Dit artikel is geschreven door Maartje Roeterdink

Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer