Anderen niet teleur willen stellen

Vannacht lag ik wakker. Ik lag te denken: Hoe ga ik het allemaal regelen? Het wordt steeds drukker in mijn agenda. Ik voelde me beklemd. En toen besefte ik: ik zit weer in de oude valkuil om anderen niet teleur te willen stellen.

 

Ik keek terug naar een situatie eerder op de dag. Een vriendin vroeg om af te spreken. Mijn lichaam zei nee, maar mijn hoofd zei: kan wel, is gezellig, misschien wat veel, maar ach.. Als je dit met veel verschillende mensen en situaties doet, raak je natuurlijk uitgeput.

Gericht zijn op anderen zit heel diep. Anderen niet teleur willen stellen dus ook. Zelf moet ik steeds weer opmerkzaam blijven op deze valkuil. Het is zo’n eeuwenoud patroon om onze veiligheid te willen halen uit relaties met anderen. Eigenlijk zijn we dus bang. Bang om niet lief, leuk en aardig gevonden te worden. Bang dat anderen boos worden op ons. Bang om mensen te verliezen. Of iets te verliezen, bijvoorbeeld een baan. Zorgdragen voor je angst en je hier niet door laten leiden is uiteindelijk de oplossing. Het is zo fijn, vervullend en bevrijdend om veiligheid in jezelf te ontwikkelen!

 


Mijn lichaam zei nee, maar mijn hoofd zei: “kan wel, is gezellig, misschien wat veel, maar ach..” Als je dit met veel verschillende mensen en situaties doet, raak je natuurlijk uitgeput.

 

Zes stappen

Hoe kom je hier nou uit? Hoe stap je uit het ‘anderen niet teleur willen stellen’?

Stap 1: Luister naar je lichaam. Écht! Voel je primaire impuls, is het een ja of een nee. Moeheid of enthousiasme? Je lichaam is een bron van wijsheid. Jij kunt kiezen om ernaar te luisteren, als je het opmerkt.

Stap 2: Merk innerlijke conflicten op. Als er iets in jou JA zegt en iets anders zegt NEE. Merk dan op dat er een innerlijke conflict is. Wat in jou zegt JA? En wat in jou zegt NEE?

Stap 3: Wees je bewust van jouw ‘please’ patroon (als je die hebt natuurlijk ;-). Het please-patroon kan jouw primaire/lichaams-impuls overrulen door je voor de gek te houden met gedachtes als: ‘Ja het kan wel.’ ‘Ik wil geen zeur zijn.’ Of ‘Mijn agenda heeft ruimte’ (terwijl je eigenlijk vóelt dat jij zelf geen ruimte ervoor hebt).

Stap 4: Spoor je onderliggende angst op. Wees hierin heel eerlijk naar jezelf. Laat een ideaalbeeld over jezelf los. Doe je het werkelijk voor de ander of ben je éigenlijk bang. Bang om niet lief gevonden te worden, bang dat mensen boos op je worden of bij je weggaan. Zorg voor deze angst en wees er héél lief voor, maar laat je er niet door leiden. Misschien kom je wel uit een gezin waar veel ruzies waren en probeer je dit nu koste wat kost te vermijden. Wees heel lief voor dit gewonde stuk in jezelf maar laat het niet de leiding over je leven nemen.

Stap 5: Kies voor zelfliefde. Ja, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar..oefening baart kunst en dit is echt te leren. Ga op je eigen twee volwassen benen staan. Durf trouw te zijn aan jezelf. Verstevig de relatie met jezelf.

Stap 6: Merk de ruimte op die je hierdoor aan jezelf geeft. Dit is de aanwijzing dat je op de goede weg zit! Maar pas op: gebruik deze ruimte niet om meteen weer op te vullen met ander ‘please’-gedrag. Want dan komt de pleaser weer door de achterdeur naar binnen! Deze ruimte voel je omdát je voor jezelf hebt gekozen.

 

P.S. Bij deze blog hoort ook een podcast, deze luister je hier. Of op Spotify hier, of op iTunes hier.

Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer