Moed wordt groter dan angst

Trouw worden aan jezelf is het allerbeste dat je voor jezelf kunt doen. Alleen, vaak hebben we allerlei overlevingsstrategieën die hier heel anders over denken. Trouw zijn aan jezelf en innerlijk leiderschap ontwikkelen vraagt dus moed en lef. Het vraagt dat je je angsten overwint.

Angsten en overleving gaan hand in hand. En deze hebben zeker een functie. In bepaalde levensfases kan het zijn dat je ze hard nodig hebt (gehad). Maar om écht de Leider in jouw leven te worden is het belangrijk dat je verlangens centraler staan dan je angsten. Hiervoor is het belangrijk dat je uit je comfort zone durft te stappen!

Controle loslaten

Op het moment ben ik een heel mooi boek aan het lezen: ‘Het overgave experiment’  van Michael Singer. Michael is iemand die op een bepaald moment onvoorwaardelijk kiest voor vertrouwen in het leven. Hij maakt onderscheid tussen de stem die praat in je hoofd en een diepere plek in jezelf. Je zou het ego en ziel kunnen noemen.

Hij laat de controle los van die innerlijke ego stem die veel dingen eng vindt, niet kan overzien wat de gevolgen zijn, allerlei bezwaren ziet etcetera. En hij kiest volledig voor wat het leven van hem vraagt, wat zich aandient.

Hij is een levend voorbeeld van iemand die moed verkiest boven angst. En dit is geen gemakkelijk proces. Maar de uitkomsten zijn prachtig. Hij leeft een leven dat hij nooit had kunnen ‘bedenken’, maar hij creëert wel een leven vol vreugde, spiritualiteit, dienstbaarheid en innerlijke en uiterlijke rijkdom.

Waarom is het zo moeilijk de controle los te laten?

Het onbekende instappen

Vaak is dit iets dat we vrezen. Het onbekende instappen, het toelaten. Een spannende keuze maken. Misschien een investering doen in onszelf, misschien een nieuw loopbaan-pad kiezen. Kiezen voor een kind (als dat je gegund is). Een bepaalde relatie achter je laten of juist aangaan.

Vaak houdt angst ons tegen. Angst zegt dan: ‘Houdt het maar veilig’, ‘Dit kun je niet overzien’, ‘Ben je gek geworden?’ ‘Je verliest de controle’. Die stem zegt allemaal dingen tegen ons. En dit weerhoudt ons van een vervuld leven.

De weerslag

Wat vaak gebeurt, ik heb dit persoonlijk al heel vaak meegemaakt, dat als je het onbekende instapt, dat er dan een weerslag komt. De innerlijke ego stem begint alleen maar harder met argumenten te gooien waarom je bepaalde dingen niet moet doen. Hij begint te ‘remmen’. Omdat het zo spannend is. Het is belangrijk dit proces te doorzien, te herkennen.

Je verlangen herinneren en vertrouwen hebben

Als de weerslag komt is het soms moeilijk om moedig te blijven. De kracht van de weerslag kan heel sterk voelen. Wat dan helpt is om terug te gaan naar je hartsverlangen. Wat wil ik nou écht creëren in mijn leven? Dat is de brandstof voor moed. Daarnaast is het een grote oefening in vertrouwen hebben. Vertrouwen dat als het verlangen echt uit jouw diepe kern komt, dat het universum dan meehelpt om jouw verlangen werkelijkheid te laten worden.

  • Herken jij het verschil tussen die ‘krappe’ ego-stem en de ruimte van je diepere zelf (waar je echte verlangens wonen)?
  • Herken jij dit? Waar kies jij voor?
  • Kun jij omgaan met de weerslag die komt als je het onbekende instapt?
  • Wat helpt jou om te kiezen voor vertrouwen?

Dit artikel is geschreven door Maartje Roeterdink

Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer