Voel de invloed die je werkelijk hebt

We onderschatten echt hoe krachtig we zijn. En hoeveel van onze ervaring wij zelf creëren. Onze creatiekracht is enorm. Maar vaak blijft dit onbewust. We herhalen dezelfde overtuigingen keer op keer. En daardoor blijven dingen hetzelfde eruit zien. Je creëert dan elke keer hetzelfde. Niet omdat je niet anders zou willen, maar omdat je je eigen kracht niet echt herkent. Het is heel belangrijk dat je ziet dat je zélf de creatiekracht van jouw leven bent. Als je dit écht beseft, wordt het interessant om dit ten positieve en op bewuste wijze in te zetten.

Leven vanuit eigenaarschap

Jaren geleden in een workshop gaf iemand mij een zin om over na te denken en toe te passen. Dit is de zin: Ik heb gekozen voor wat ik ervaar in mijn leven. Een confronterende zin. Ik ben dit toen gaan toepassen in mijn leven. Ik herinner me een moment, er was bezoek en ik stond alleen af te wassen in de keuken. Ik baalde dat ik dat alleen stond te doen. En ik zei de zin tegen mezelf: Ik heb hiervoor gekozen. Ai! Dat kwam binnen. Maar, ik vond dit toch helemaal niet leuk? Nee, maar het hielp me enorm. Op dat moment werd ik ‘eigenaar’ van de ervaring en geen ‘slachtoffer’ van de ervaring. Dan komt de vraag: Hoe kan ik iets anders kiezen of creëren? Bij mij zat de oplossing in Hulp vragen. Dat vermeed ik op dat moment. Hulp vragen voelde als iets moeilijks, iets kwetsbaars. Liever loste ik alles zelf wel op. Met als gevolg dat ik me vaak alleen voelde. Stiekem hoopte ik dat de ander mijn behoefte wel zou aanvoelen en invullen. Maar zo werkt het dus niet!

Voor eigenaarschap kiezen in je leven is het beste wat je voor jezelf (én je omgeving) kunt doen. Het vraagt om volledige verantwoordelijkheid te nemen over je leven. En het roept je op om te groeien.


Jaren geleden in een workshop gaf iemand mij een zin om over na te denken en toe te passen. Dit is de zin: Ik heb gekozen voor wat ik ervaar in mijn leven. Een confronterende zin.

Schaduw

De dingen die we niet graag aangaan, die blijven psychisch gezien in de ‘schaduw’ staan. Ze komen niet aan het licht. Ze blijven onderontwikkeld. Bij mij zat hulp vragen in die schaduwkant. Alles alleen en zelf oplossen voelde immers veel veiliger. Uiteindelijk geloof ik dat, om een volledig mens te worden, we onze schaduwdelen moeten ontwikkelen. Dat klinkt misschien makkelijk, maar als puntje bij paaltje komt, kan dat doodeng voelen. Door het ontwikkelen van je schaduwdelen, door stapje voor stapje nieuwe aspecten van jezelf te ontwikkelen wordt je volledig. Hoe meer volledig je bent, hoe meer eigenaarschap of leiderschap je kunt ervaren over je leven. En daar zit de bevrijding.

Projectie naar buiten

Wat meestal gebeurt, is dat we het zó spannend vinden om die schaduwstukken te ontwikkelen. Dat we dat niet doen. We projecteren onze wensen naar buiten. Dan moet de ander het ‘aanvoelen, begrijpen, invullen of oplossen’. Maar daarmee worden we nooit eigenaar en blijven we slachtoffer. Met allerlei conflicten als gevolg.

Kijken naar binnen

Hoe kun je dus die invloed op jezelf en je leven versterken?

  • Kies voor een houding van eigenaarschap: ‘Ik heb dit gekozen.’
  • Onderzoek wat je aan het vermijden bent, zo word je je bewust van je schaduwdelen. Vaak zijn jouw schaduwdelen de aspecten in andere mensen waar je je aan irriteert.
  • Let op wat naar je buiten projecteert. Vaak gaat dit gepaard met ergernis richting een andere persoon, je partner, vriend/vriendin, ouders etc. Je vindt dat hij of zij zich anders zou moeten gedragen. ‘Hij zou me moeten aanvoelen/helpen/steunen’ wordt dan bijv. ‘Ik voel me onbegrepen’ of ‘Ik deel met de ander wat ik voel in dit contact’. Met andere woorden: Houd het bij jezelf. Vanuit jezelf kun je het uiten naar de ander vanuit eigenaarschap.
  • Kijk naar binnen om te kijken waar jouw échte behoefte ligt en sta dan stil bij de vraag: hoe kan ik dit creëren in mijn leven? Bijv. Mijn behoeftes kenbaar maken, op mijn eigen kracht vertrouwen, gezonde grenzen aangeven, mezelf niet aanpassen, ruimte innemen, kwetsbaar durven zijn etc.

Om de invloed te voelen die je werkelijk hebt is het dus belangrijk dat je jezelf ontwikkelt. Dat je volledig wordt. En daarmee, steeds meer vrijheid ervaart. Dan ben je echt de leider van jouw leven!


Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer