De sleutel is zelfliefde

Wat is de sleutel van leiderschap over je eigen leven? Je moet van jezelf gaan leren houden. Zelfliefde ontwikkelen is dus essentieel, maar hoe doe je dat?

 

Als je zelfliefde toeneemt en je bewustwording over je gedrag groeit, heb je de twee basis ingrediënten voor krachtig innerlijk leiderschap.

Vergissingen in de liefde of kinderlijk liefhebben

Heel lang heb ik gedacht: ‘als de ander mij maar lief vindt’. Dit kun je een kinderlijke manier van liefhebben noemen. Mijn strategie was: aanpassen. Ik dacht: “Als ik me aanpas aan de ander en doe wat diegene wilt, dan vindt hij of zij mij lief. Dan ben ik oké.” Ik gaf daardoor als kind en jongvolwassene echt mijn ‘macht’ uit handen. Ik maakte mijzelf onmachtig enerzijds, maar je kunt het vervormde macht noemen. Mijn strategie ‘aanpassen’ was mijn macht. Maar.. ik kan je vertellen, ik was echt geen leider van mijn eigen leven.

Symbiotische relaties en schuldgevoel

Bij deze vergissing in de liefde hoort ook: Je schuldig voelen. Je verantwoordelijk maken voor iets waar je niet verantwoordelijk voor bent. Pijn gaan dragen die niet van jou is. Symbiotische relaties. Je schuldig voelen als je iets neemt. Waardoor je dus niet goed bent in ontvangen. Ik wilde altijd liever geven dan ontvangen. Want dan stond ik aan de ‘goede’ kant. Niemand kan je iets zeggen toch? Als je alleen maar geeft. Alleen de keerzijde is: het brengt geven en ontvangen uit balans. In mijn leven wás dat echt uit balans geraakt. Ontvangen was omgeven met ongemak. Geven voelde makkelijk en schuldig voelen ook. Ik moest leren om schuldgevoelens los te laten in het ontvangen. Ik moest leren denken en voelen: “Ik ben het waard om te ontvangen”. En: “Ik ben de liefde waard”. Zelfliefde dus! Dit in plaats van ‘als de ander mij maar lief vindt’. Ik moest mijn liefde niet meer ‘uit de relatie’ halen zogezegd, maar uit mijzelf!


Heel lang heb ik gedacht: ‘als de ander mij maar lief vindt’. Dit kun je een kinderlijke manier van liefhebben noemen. Mijn strategie was: aanpassen. Ik dacht: “Als ik me aanpas aan de ander en doe wat diegene wilt, dan vindt hij of zij mij lief. Dan ben ik oké.”

Gezonde volwassen liefde

Zelfliefde leidt tot eigenwaarde, tot kunnen stralen, kunnen groeien. Primair kunnen voelen: ‘Ik houd van mijzelf’. Dit gaat van binnen naar buiten i.p.v. van buiten naar binnen. Gaan leren luisteren naar je lichaam wat de meest liefdevolle respons is. Je dient dus te gaan luisteren naar je binnenste, naar de signalen van je lichaam.

Maar dan, als je van jezelf gaat houden en meer naar jezelf gaat luisteren, gaat er een conflict ontstaan. Een conflict tussen je oude strategie (kinderlijk) en de echte respons vanuit zelfliefde. Je kunt ook zeggen: een conflict tussen je ego en je hart. Dit hoort erbij. Het is ongemakkelijk om te groeien naar zelfliefde omdat het maakt dat je je oude patronen afzwakt. En die oude patronen die heb je niet voor niets. Die laten zich ook niet zomaar wegsturen.

Eigenwaarde

Dansen met het ongemak van oude patronen loslaten en steeds weer kiezen voor de liefde. Dat is de weg. Want uiteindelijk leidt deze zelfliefde naar meer eigenwaarde. Voelen dat je van waarde bent. Dit ga je alleen maar voelen door steeds weer voor jezelf te kiezen. Daarmee groeit je eigenwaarde. Eigenwaarde komt nooit zomaar uit de lucht voelen. En dan kun je je waardig voelen om te ontvangen, om genoeg geld te verdienen. Waardig voelen om je eigen wensen op tafel te leggen en daarmee een ‘higher standard’ voor jezelf creëren.

Binnen staat centraal en buiten volgt

Heel vaak maken we buiten belangrijker dan binnen. Worden we afhankelijk van anderen voor bevestiging, of blijven we bij een vaste baan omdat het uiterlijke ‘zekerheid’ geeft. Terwijl je binnenste misschien wel zegt dat je weg wilt bij je werk. Maar ook bij pleasen, maak je de relatie buiten jezelf belangrijker dan relatie met jezelf. Waarom doen we dit? De boeddhisten zeggen dat we de wereld verkeerd zien. Het lijkt alsof de buitenwereld onze gevoelens veroorzaakt terwijl dit werkelijk binnen in ons gebeurt. We projecteren alles buiten onszelf. Zowel geluk als ongeluk. Terwijl als je het goed onderzoekt, zie je dat jouw innerlijke staat bepaalt hoe je je voelt.

Vaak nemen we stiekem niet de volle verantwoordelijkheid over ons leven maar leggen we deze op subtiele manieren buiten onszelf. Laten we de volle verantwoordelijkheid nemen voor onszelf. Laten we de slachtofferrol achter ons laten.

 

 

 P.S. Bij deze blog hoort ook een podcast, deze luister je hier. Of op Spotify hier, of op iTunes hier.

P.P.S. Er is ook een pagina op deze website waar al mijn podcasts opstaan, bekijk hier.

Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer