De sleutel is zelfliefde

Wat is de sleutel van leiderschap over je eigen leven? Van jezelf gaan (leren) houden. Van jezelf houden betekent: luisteren naar jezelf, je innerlijke signalen serieus nemen én hiernaar handelen. Zelfliefde betekent ook: authentiek zijn, in lijn met je echte zelf. Zelfliefde ontwikkelen uit zich op alle levensgebieden: expressie van jezelf, relaties met anderen, je financiële leven en je gezondheid. Zelfliefde ontwikkelen is dus essentieel voor een gelukkig leven waarin jij aan het roer staat, maar hoe doe je dat?

 

Vergissingen in de liefde of kinderlijk liefhebben

Heel lang heb ik gedacht: ‘als de ander mij maar lief vindt’. Dit kun je een kinderlijke manier van liefhebben noemen. Mijn strategie was: aanpassen. Ik dacht: “Als ik me aanpas aan de ander en doe wat diegene wilt, dan vindt hij of zij mij lief. Dan ben ik oké.” Ik gaf daardoor als kind en jongvolwassene echt mijn ‘macht’ uit handen. Ik maakte mijzelf onmachtig enerzijds, maar je kunt het vervormde macht noemen. De strategie van ‘aanpassen’ was mijn macht. Maar.. ik kan je vertellen, ik was echt geen leider van mijn eigen leven.

Symbiotische relaties en schuldgevoel

Bij deze vergissing in de liefde hoort ook: Je schuldig voelen. Je verantwoordelijk maken voor iets waar je niet verantwoordelijk voor bent. Pijn gaan dragen die niet van jou is. Symbiotische relaties. Je schuldig voelen als je iets neemt. Waardoor je dus niet goed bent in ontvangen. Ik wilde altijd liever geven dan ontvangen. Want dan stond ik aan de ‘goede’ kant. Niemand kan je iets zeggen toch? Als je alleen maar geeft. Alleen de keerzijde is: het brengt geven en ontvangen uit balans. In mijn leven wás dat echt uit balans geraakt. Ontvangen was omgeven met ongemak. Geven voelde makkelijk en schuldig voelen ook. Ik moest leren om schuldgevoelens los te laten in het ontvangen. Ik moest leren denken en voelen: “Ik ben het waard om te ontvangen”. En: “Ik ben de liefde waard”. Zelfliefde dus! Dit in plaats van ‘als de ander mij maar lief vindt’. Ik moest mijn liefde niet meer ‘uit de relatie’ halen zogezegd, maar uit mijzelf!


Heel lang heb ik gedacht: ‘als de ander mij maar lief vindt’. Dit kun je een kinderlijke manier van liefhebben noemen. Mijn strategie was: aanpassen. Ik dacht: “Als ik me aanpas aan de ander en doe wat diegene wilt, dan vindt hij of zij mij lief. Dan ben ik oké.”

Gezonde volwassen liefde

Zelfliefde leidt tot eigenwaarde, tot kunnen stralen, kunnen groeien. Primair kunnen voelen: ‘Ik houd van mijzelf’. Dit gaat van binnen naar buiten i.p.v. van buiten naar binnen. Gaan leren luisteren naar je lichaam wat de meest liefdevolle respons is. Je dient dus te gaan luisteren naar je binnenste, naar de signalen van je lichaam.

Maar dan, als je van jezelf gaat houden en meer naar jezelf gaat luisteren, gaat er een conflict ontstaan. Een conflict tussen je oude strategie (kinderlijk) en de echte respons vanuit zelfliefde. Je kunt ook zeggen: een conflict tussen je ego en je hart. Bijvoorbeeld: je gaat meer ‘Nee’ zeggen tegen anderen, je geeft meer grenzen aan en dit is lijn met je hart. Tegelijkertijd ben je misschien bang dat je nu anderen kwijtraakt, alleen komt te staan. Dit creëert in het begin vaak innerlijk ongemak. Dit hoort erbij. Het is ongemakkelijk om te groeien naar zelfliefde omdat het maakt dat je je oude patronen afzwakt. En die oude patronen heb je niet voor niets. Die laten zich ook niet zomaar wegsturen. Vaak gaven die je een veilig gevoel. Dan is het dus nodig om je veilig te gaan voelen in jezelf, bij de keuzes die vanuit je hart komen.

Eigenwaarde

Dansen met het ongemak van oude patronen loslaten en steeds weer kiezen voor de liefde. Dat is de weg. Want uiteindelijk leidt deze zelfliefde naar meer eigenwaarde. Voelen dat je van waarde bent. Dit ga je alleen maar voelen door steeds weer voor jezelf te kiezen. Daarmee groeit je eigenwaarde. Eigenwaarde komt nooit zomaar uit de lucht voelen. Het is net als een spier die je traint. Door voor jezelf te kiezen, train je de eigenwaarde-spier. En dan kun je je waardig voelen om te ontvangen, om genoeg geld te verdienen. Waardig voelen om je eigen wensen op tafel te leggen en daarmee een ‘higher standard’ voor jezelf creëren. En dus, een andere toekomst en uitkomst van je leven te creëren.

Binnen staat centraal en buiten volgt

Heel vaak maken we buiten belangrijker dan binnen. Worden we afhankelijk van anderen voor bevestiging, of blijven we bij een vaste baan omdat het uiterlijke ‘zekerheid’ geeft. Terwijl je binnenste misschien wel zegt dat je weg wilt bij je werk. Maar ook bij pleasen, maak je de relatie buiten jezelf belangrijker dan de relatie met jezelf. Waarom doen we dit? De boeddhisten zeggen dat we de wereld verkeerd zien. Het lijkt alsof de buitenwereld onze gevoelens veroorzaakt terwijl dit werkelijk binnen in ons gebeurt. We projecteren alles buiten onszelf. Zowel geluk als ongeluk. Terwijl als je het goed onderzoekt, zie je dat jouw innerlijke staat bepaalt hoe je je voelt.

Vaak nemen we stiekem niet de volle verantwoordelijkheid over ons leven maar leggen we deze op subtiele manieren buiten onszelf. Laten we de volle verantwoordelijkheid nemen voor onszelf. Laten we de slachtofferrol achter ons laten.

Op een rijtje: Hoe ontwikkel ik zelfliefde?

  • Gaan leren luisteren naar je lichaam wat de meest liefdevolle respons is. Je dient dus te gaan luisteren naar je binnenste, naar de signalen van je lichaam.
  • Durf te voelen. Deze lijkt op het eerste punt, maar het durven is hier de sleutel. Dit punt is hierboven nog niet genoemd, maar wel van belang! Veel mensen leven volledig in hun hoofd en hebben erg weinig contact met hun gevoel. Dit maakt het lastiger om in te checken bij je lijf en je emoties. Terwijl juist je lijf en emoties veel waardevolle feedback geven over wat écht goed voor je is (en wat niet). Hoe? Heel simpel kun je dit doen door bijv. te registreren hoe je ademt. Ontspannen of juist gespannen/hoog. Dit inchecken bij jezelf kun je steeds verder uitbreiden. Je gaat steeds meer registreren wat je voelt.
  • Dansen met het ongemak van oude patronen loslaten en steeds weer kiezen voor zelfliefde en gedrag dat daarbij hoort.
  • Oefening baart kunst. Eigenwaarde komt nooit zomaar uit de lucht voelen. Het is net als een spier die je traint. Door voor jezelf te kiezen, train je de eigenwaarde-spier. Ga dagelijks kleine ‘ik kies voor mezelf’ momentjes inbouwen. Bijv. door tijd voor jezelf nemen voor een wandeling, voor sport of voor een stilte moment.
  • Nog niet genoemd, maar wel zinvol is: je eigen gekwetste innerlijk kind gaan verzorgen. Iedereen heeft pijnlijke ervaringen in zijn of haar rugzak. Sommige ervaringen zijn nog onverwerkt. Het is gestolde oude pijn. Door naar deze pijn te kijken en het te erkennen kom je dichter bij jezelf. Kijken wat het innerlijke kind van toen nodig had en dit geven (bijv. een knuffel, een luisterend oor, aandacht of erkenning), maakt dat je kunt helen. Soms is hier hulp van een therapeut bij nodig.
  • Stoppen met geluk en macht buiten onszelf projecteren en volle verantwoordelijkheid nemen over je handelingen, over je leven. Bijv. Als je merkt dat je naar een ander (of een situatie) begint te wijzen als verklaring voor je ellende. Stop er dan mee en kijk: Wat gebeurt er nu in mij? Wat kan ik zelf doen?
  • Tenslotte: als bovenstaande als ‘veel’ voelt, focus dan op 1 punt dat jou het meeste aanspreekt. Vaak is dat al meer dan genoeg :-).

 

 

 P.S. Bij deze blog hoort ook een podcast, deze luister je hier. Of op Spotify hier, of op iTunes hier.

P.P.S. Er is ook een pagina op deze website waar al mijn podcasts opstaan, bekijk hier.

Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer