In je kracht staan. Het is een zinnetje dat je steeds vaker hoort. Maar wat betekent dat nou precies? Ik denk dat het omgekeerde vaak veel duidelijker is. We weten en voelen wanneer we niét in onze kracht staan. Hoe weet je dat je niet in je kracht staat?

 

Je voelt je machteloos

Je durft niet voor jezelf op te komen

Je spreekt niet je werkelijke behoefte uit

Je maakt je kleiner dan je bent

Je voelt je onzeker

Je zet die spannende stap niet, omdat je denkt dat je het niet kunt

Herkenbaar? Maar hoe verander je dit? Dat is een belangrijke vraag.

Wat ik leerde in mijn opleiding verhelderde voor mij het een en ander. In een traumatische situatie, groot of klein, dan raak je letterlijk ‘uit je kracht’. Wat is een traumatische ervaring? Het is een ervaring waarbij je overweldigd wordt door een bedreigende situatie, waardoor je niet kunt handelen naar je primaire impuls. Bijvoorbeeld, een overval. Stel, je staat in een pand waar een overval plaats vindt. Je wordt bedreigd. Je primaire impuls kan zijn: wegrennen! Maar je ziet een overvaller binnenkomen en je weet dat je je gedeisd moet houden. Dus? Je bevriest. In dat geval maakt je lichaam alle energie aan om keihard weg te rennen. Maar, die energie zet zich vast. Want je weet dat wegrennen een gevaar kan zijn. Je lijf en je verstand raken in een conflict. Dan blijft je lichaam met een enorme spanning zitten die het niet kwijt kan. Die restspanning veroorzaakt dan trauma klachten.

Wat je doet in lichaamsgerichte trauma therapie is zoeken naar de primaire impuls (de onafgemaakte beweging, dus bijvoorbeeld wegrennen) en die voltooien zodat de spanning af kan vloeien. Je komt dan ‘uit de bevriezing’. Als je de beweging hebt voltooid blijft de herinnering onprettig of neutraal, maar niet meer overweldigend.

We zijn bang voor een mogelijke negatieve consequentie waardoor we niet onze primaire ingeving of impuls volgen.

Gelukkig maken de meeste mensen geen overval mee, maar in het klein hebben we allemaal wel eens momenten van ‘bevriezing’. We houden onze mond omdat we denken (of zeker weten) dat als we onze echte mening geven, we afgewezen zullen worden. Of we passen ons aan aan wat de ander wil, omdat we hopen dat we daardoor niet verlaten zullen worden. We zijn bang voor een mogelijke negatieve consequentie waardoor we niet onze primaire ingeving of impuls volgen.

Het hangt dus samen met een groot thema: Angst!

Bij een traumatische ervaring is angst enorm en overweldigend, maar in het klein hebben we natuurlijk ook allemaal angstjes. Daarom is het kunnen omgaan met angst naar mijn idee één van de sleutel ingrediënten om in je kracht te kunnen staan.

Een ander thema is: Een te grote gerichtheid op anderen. We raken uit onze kracht als we de mening of reactie van de ander te belangrijk maken. Dan zijn we niet meer vrij! Als we het nodig hebben dat de ander zich altijd goed voelt, om onszelf goed en veilig te voelen, dan zitten we snel behoorlijk vast. We verliezen het oog op onszelf. Vrouwen zijn van nature meer gericht op relaties dan mannen, dus vrouwen zullen naar mijn idee, sneller last hebben hiervan. Veel zorgzame vrouwen die ik in mijn praktijk ontvang, hebben verleerd om óók goed voor zichzelf te zorgen. En als je niet meer goed voor jezelf zorgt, raak je ook uit je kracht. Maar het moet gezegd, dit geldt natuurlijk ook voor de zorgzame mannen.

Dus hoe los je dit op? Hoe kom je dan ín je kracht?

  • Leer je angst herkennen en ermee om te gaan. Voel in je lijf: waar zit de angst? Ga het herkennen. Wees mild voor jezelf. Aanvaard die angst. Hij hoeft niet weg, maar hij hoeft je ook niet te leiden.
  • Onderzoek de angst, waar komt dit vandaan? Waar ben je precies bang voor? Kijk of het reëel is of ingebeeld. Is er misschien een kind-herinnering die hierbij hoort? Zorg voor dat kind. Neem het op schoot. Stel dit deel van jezelf gerust. Zorg voor dit gewonde deel van jezelf.
  • Ga aan de slag met het herkennen van je eigen wensen, behoeftes en signalen. Stel jezelf zeer regelmatig de vraag: Wat wil ik? En breek met de mantra ‘Het maakt mij niet uit.’.
  • Durf die primaire impuls te volgen! Ga de drempel over, trotseer die angst en doe wat je daadwerkelijk wilt doen. Zie een drempel als een uitnodiging om eroverheen te gaan. Ga het meer en meer aan! Meestal geeft dat een enorme opluchting! Je kunt veel meer dan je denkt. Zie dan dat de wereld niet vergaat 😉
  • Zorg voor jezelf. Zorg voor regelmatige zelfzorg. Want mijn ervaring is, hoe meer je uit je kracht bent, hoe meer je de balans kwijt raakt. Regelmatig ‘inchecken’ met jezelf is dus heel belangrijk. Ga mediteren, wandelen, lekker douchen, bel iemand op, kook een lekkere maaltijd. Doe dingen waar jij gelukkig van wordt.
  • Zorg voor inspirerende en voedende contacten. In je kracht staan wordt makkelijker als je mensen om je heen verzamelt die jou het beste gunnen. Die het snappen als je een keer Nee zegt en die je aanmoedigen om goed voor jezelf te zorgen. Probeer de ‘zuigers’ in je leven te begrenzen of achter je te laten.

En besef hoe belangrijk dit allemaal is. Het gaat uiteindelijk om jouw energiebalans, en dus ook om je vitaliteit en gezondheid.

Veel kracht gewenst!

Delen

Kopieer link naar klembord

Kopieer