De hele dag door maken we keuzes. Dit zit soms in hele kleine dingen, zoals wat en hoeveel we eten en drinken. Of in keuzes zoals, wat ga ik dit weekend doen? En de grotere keuzes: waar ga ik wonen, met wie wil ik mijn leven delen. Om goede keuzes te maken, en met goede bedoel ik: keuzes vanuit je hart, is het belangrijk dat je innerlijk leiderschap ontwikkelt. Dat jij de Leider wordt in jouw eigen leven. Elke keus waar je Ja tegen zegt, heeft een invloed. Soms wel voor een heel leven lang. Bijvoorbeeld bij kinderen krijgen. Als de partner niet jouw harts-partner is en je hebt samen kinderen.. tsja, dan zit je er wel aan vast! Nee zeggen heeft ook een invloed. Het kan zijn dat je iets misloopt, of je creëert ruimte en mogelijkheden voor iets nieuws.
Geleefd wórden of Zelf kiezen?
Veel mensen leven nogal ‘reactief’. Daar bedoel ik mee, er dient zich iets aan en we hebben daar een automatische reactie op. Bijvoorbeeld, je wordt uitgenodigd voor een feestje en je zegt automatisch ja. Dan heeft dat je ruimte opgevuld. De vraag is dan, heb je daar bewust ja tegen gezegd?
Dit automatische reageren maakt dat je geleefd wordt i.p.v. zelf kiest. Het kan ook zo zijn, dat je weet dat het niet klopt en het toch doet. Het is dan té spannend om voor jezelf te kiezen. En misschien praat je het dan goed. “Ach toe maar, het is toch leuk, het is maar 1 avond.” etcetera.
Dit kan leiden tot allerlei klachten. Oververmoeidheid, uitputting, een ‘leeg’ of ‘overspoeld’ gevoel. Of een algeheel ongelukkig gevoel dat je niet goed kunt plaatsen.
Grenzen bepalen je koers en je uitkomst
Grenzen zijn hierin van belang. Maar wat zijn grenzen eigenlijk? Grenzen hebben gaat er over dat je heel goed weet waar je ja en waar je nee tegen zegt. Als je Nee zegt tegen iets of iemand, zeg je Ja tegen iets anders. Bijvoorbeeld ik zeg Nee tegen het verplichte familiebezoek en ik zeg Ja tegen ruimte en rust voor mezelf/ mijn gezin. Of andersom: Ik zeg Ja tegen die vriendin of dat feestje en ik zeg Nee tegen weer in de moederrol blijven hangen.
Waarom is dit vaak zo moeilijk? Wat maakt dat het soms zo moeilijk voelt om écht je eigen koers te volgen, vanuit liefde voor jezelf? En dat we soms keuzes maken waarvan we diep van binnen echt wel weten dat ze niet de juiste zijn?
De Innerlijke Criticus is dat deel van ons dat ons heel vroeg in het leven heeft geleerd wat gewenst en wat ongewenst was. Het gewenste gedrag, daar maakt de Innerlijke Criticus ons heel bekwaam in.
De Innerlijke Criticus
De Innerlijke Criticus is dat deel van ons dat ons heel vroeg in het leven heeft geleerd wat gewenst en wat ongewenst was. Het gewenste gedrag, daar maakt de Innerlijke Criticus ons heel bekwaam in. Er komen regels bij kijken, wat wel en wat niet kan. En de Criticus kijkt eigenlijk voortdurend mee om ons te beschermen tegen te veel kwetsbaarheid.
De hoogste prioriteit van de Innerlijke Criticus is om ons veilig te houden. En niét om innerlijk te groeien. Innerlijke groei is een directe bedreiging voor de Innerlijke Criticus. Want meestal ontwikkelen we dan richting nieuw gedrag dat de Criticus ooit had gelabeld als ‘ongewenst’ of ‘onveilig’.
Om dus echt de Leider van jouw leven te worden is het heel belangrijk om dit deel te leren kennen, er bewust van te worden en ermee te werken. Nóg belangrijker is om met de onderliggende kwetsbaarheid te werken. Het kwetsbare kind, die werkelijk bescherming nodig had. Als je hiervoor leert zorgen, hoeft de Innerlijke Criticus niet meer zo hard te werken.
Vrijheid!
En dan ben jij vrijer om dát te doen waarvan je diep van binnen weet dat het goed voor je is! En dan wordt het makkelijk om de juiste grenzen aan te geven. Om bewust Ja te kunnen zeggen en bewust Nee te kunnen zeggen. Dit bewustzijn is ontzettend belangrijk om vanuit vrijheid te kunnen kiezen. Om van kleine tot grote keuzes te doen wat voor jou goed voelt. Vanuit deze vrijheid, kun jij je dromen neerzetten. Doen wat jij het allergaafste vindt. En dan zit jij aan het roer van je leven.
Tips voor grenzen aangeven en meer vrijheid:
- Ga meer en meer voelen wat jouw hartskeuze zou zijn. Probeer bij elke keuze je hart te raadplegen.
- Ga bewuster om met Ja zeggen en Nee zeggen. Creëer een pauzemoment voordat je reageert.
- Ga jouw Innerlijke Criticus ontdekken. Wat zegt deze stem? Is het een man of vrouw, oud of jong? Wat kenmerkt jouw Criticus? Zie het als een stem in jou. Besef dat jij dit niet bent, het is een deel van je.
- Leer zorgen voor jouw kwetsbare deel. Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen als je voor een ‘spannende’ keus staat? Bijvoorbeeld, door een hand te leggen op een plek in je lijf die kwetsbaar voelt. Of door het kwetsbare deel in jezelf te omarmen.
- Focus op je vrijheid en niet op je angst. Grenzen geven uiteindelijk vrijheid. Houd je doel voor ogen. Geeft deze keuze mij een vrij gevoel? Laat dat leidend zijn.
Dit artikel is geschreven door Maartje Roeterdink